Index českých podnikových dluhopisů
obchodovaných v České republice
Jak se index počítá?Dluhopisy v indexu

Index sestavili analytici J&T Banky, Index sleduje emise veřejně obchodované na BCPP s objemem nad 200 milionů korun.

J&T Banka Ranní přehled: 24/01/23; Allwyn, Rheinmetall, Spotify

PX: 1 288 bodů (+0,6 % d/d); objem: 381 mil. Kč
 
Komentář k trhu
Evropské trhy v úvodu zahájení nového týdne hledaly směr, nakonec se však rozhoupaly k růstu po vzoru amerických trhů. Většina evropských indexů tak při pondělním obchodování nakonec dosáhla na půlprocentní zisky. Výjimkou nebyla ani domácí burza. Ta však měla vývoj opačný, když uzavřela blízko svých denních minim (+0,6 % d/d). Nejvíce se dařilo akciím ČEZu, kde je patrný neustále narůstající zájem investorů, kteří vyhlížejí rozdělení společnosti. ČEZ posílil o 1,7 % d/d na 832 Kč. Pěkné zisky si také připsaly finanční tituly. Komerční banka, která je poslední měsíce ve stínu Erste Group, posílila o 0,7 % na 710 Kč. Erste Group se ziskem 0,5 % zakončila na 793,2 Kč.
 
Allwyn: Neutrální (Milan Lávička)
Britská komise pro hazardní hry schválila Allwynu převzetí společnosti Camelot UK, která v současné době provozuje britskou národní loterii. Allwyn získal licenci na provozování loterie od února příštího roku, prostřednictvím zmíněné akvizice se však stává provozovatelem loterie již nyní a zároveň tato akvizice přispěje k hladkému přechodu na novou licenci.
 
Komentář k americkému trhu (Michal Vacek)
Na úvod nového týdne si v zámoří vzaly hlavní slovo technologické společnosti, jejichž akcie vévodily akciovému pelotonu po celou pondělní seanci. Při absenci důležitých makrodat investoři zapomněli na jestřábí komentáře některých členů Fedu z minulého týdne a vyhledávali nákupní příležitosti zejména u již zmíněných technologických společností, nejvíce však v sektoru polovodičů, kde řada zástupců z tohoto odvětví obdržela zvýšené doporučení od jednoho z renomovaných bankovních domů. Akcie firem jako Advanced Micro Devices, Western Digital či populární Nvidie přidaly během obchodování mezi 7 až 9 procenty. Zahanbit se nenechali ani ti největší hráči jako Apple (+2,3 % d/d) po dobrém komentáři od analytika z UBS či matka Googlu společnost Alphabet (+1,8 %) nebo automobilka Tesla (+7,7 %), když Elon Musk při slyšení před soudem řekl, že stažení akcií Tesly z burzy v roce 2018 mělo reálné obrysy v podobě investice ze strany saudskoarabského investičního fondu (PIF). Ropa se během dne opět zazelenala, a cena se tak dostala na nejvyšší hodnoty za posledních několik týdnů, když za růstem stojí i nadále dobrý výhled pro čínskou ekonomiku jakožto největšího dovozce černého zlata na světě.
 
ed-230124-cz.pdf
Zpět na přehled zpráv