Index českých podnikových dluhopisů
obchodovaných v České republice
Jak se index počítá?Dluhopisy v indexu

Index sestavili analytici J&T Banky, Index sleduje emise veřejně obchodované na BCPP s objemem nad 200 milionů korun.

J&T Banka Ranní přehled: 03/01/23: Allwyn, předstihové ukazatele, Tesla

PX: 1,208 bodů (+0,5 % d/d); objem: 119 mil. Kč
 
Komentář trhu
Evropské trhy zahájily nový rok růstem. Široký index Stoxx 600 posílil o 1 %, aktivita investorů však byla nízká vzhledem k tomu, že trhy v Londýně, Švýcarsku i USA byly z důvodu svátku zavřené. Evropským burzám v růstu pomohlo potvrzení indexu nákupních manažerů v průmyslu PMI na hodnotě 47,8, což je lepší výsledek než listopadových 47,1. Dobrá nálada vzdorovala i prohlášení šéfky ECB, která naznačila další zvyšování sazeb. Pražská burza si při pondělní seanci polepšila o 0,5 %, objem obchodů však byl pětinový oproti dlouhodobějšímu průměru. Aktivita investorů se soustředila do akcií ČEZu (+1,36 %, 780,5 Kč). Společnost oznámila, že domácí jaderné elektrárny vyrobily za rok 2022 rekordní objem elektřiny. Nejvyšší zisky si připsal Gen Digital (+3,33 %, 496 Kč). Naopak nejslabším titulem se stala Moneta (-0,92 %, 75,3 Kč).
 
Allwyn: Neutrální (Milan Lávička)
Společnost Allwyn International svolává schůzi vlastníků dluhopisů SAZKA GR. 5,20/24 (ISIN: CZ0003522930). Schůze vlastníků se bude konat 16. ledna. Hlavním bodem programu je změna emitenta dluhopisů z Allwyn International a.s. (dříve Sazka Group a.s.) na Allwyn Financing Czech Republic 2 a s tím související změna emisních podmínek. Tento krok je důsledkem změn ve struktuře financování celé skupiny a převzetí veškerých závazků z dluhopisů společností Allwyn Financin CR 2. Rozhodným dnem pro účast na valné hromadě je 9. leden, naposledy se tedy budou dluhopisy obchodovat s právem účasti ve čtvrtek 5. ledna.
Pro držitele dluhopisů, kteří plánují tyto dluhopisy dále držet, by z tohoto kroku neměly plynout žádné výraznější změny, jelikož původní emitent zůstává ručitelem za dluhy vyplývající z dluhopisů. Pokud schůze výše uvedené změny schválí, vyplatí emitent každému vlastníkovi dluhopisu, který bude přítomen na schůzi a bude hlasovat pro tyto změny, mimořádnou odměnu ve výši 0,2 % z jmenovité hodnoty držených dluhopisů. Zároveň v případě schválení změn emisních podmínek budou mít držitelé dluhopisů, kteří budou hlasovat proti, či se schůze nezúčastní, právo požadovat předčasné splacení nominální hodnoty dluhopisů.
 
Index nákupních manažerů (Petr Sklenář)
Index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu za prosinec mírně vzrostl na 42,6 bodů z 2,5letého minima 41,6 bodů v listopadu. Index PMI posledních 7 měsíců v řadě zůstává hluboko pod hranicí 50 bodů, která u indexů PMI odděluje pásmo poklesu (pod 50) a růstu (nad 50). Za poslední 2 dekády byl index trendově hlouběji jen na přelomu roku 2008/2009. V prosinci domácí průmyslové firmy naznačily pokračující propad produkce i nových zakázek. Vysoké ceny energií a předchozí růst cen komodit omezují domácí i zahraniční poptávku. Současně si firmy stěžují na vysoké inflační tlaky, hlavně kvůli cenám energií. Následně průmyslové firmy drží velmi pesimistický výhled na dalších 12 měsíců. I přes určité zlepšení je celkové vyznění výsledků PMI negativní a představuje další negativní varovný signál pro ekonomiku na začátku letošního roku.
 
Americké trhy byly včera zavřeny.
 
ed-230103-cz.pdf
 
Zpět na přehled zpráv