Index českých podnikových dluhopisů
obchodovaných v České republice
Jak se index počítá?Dluhopisy v indexu

Index sestavili analytici J&T Banky, Index sleduje emise veřejně obchodované na BCPP s objemem nad 200 milionů korun.

J&T Banka: Sazka Group: Připravované změny v zajištění dluhopisů

Změna v zajištění dluhového financování SG

Sazka Group plánuje změny v zajištění svých závazků. Cílem změn je vytvořit sdílené zabezpečení pro všechny dluhopisové emise Sazka Group a pro nové bankovní financování, kde všichni věřitelé budou na stejné úrovni z pohledu případného vypořádání. Kromě zajištění ručitelským prohlášením, které zůstává v platnosti, budou dluhopisy nově zajištěny akciovými podíly, které Sazka Group drží v jednotlivých provozních společnostech, a zástavními právy na některé vnitroskupinové pohledávky a účty.

Dluhopisy, které budou zahrnuty do systému sdíleného zajištění, se skládají z eurové emise v objemu 200 mil. EUR vydané na Slovensku a splatné v roce 2022, korunové emise v objemu 6 mld. Kč (přibližně 227 mil. EUR) splatné v roce 2024 a dvou emisí vydaných podle práva státu New York se splatností v roce 2024, respektive 2027, každá v objemu 300 mil. EUR. Celkově je tak objem dluhopisů přibližně 1 027 mil. EUR. Dále bude součástí sdíleného zabezpečení nové bankovní úvěrové financování v předpokládaném objemu 640 mil. EUR. Předpokládáme, že toto nové financování bude použito na refinancování stávajícího zadlužení, nicméně společnost zatím bližší informace nezveřejnila.

Schůze držitelů dluhopisů SG 4,00/202

Sazka Group Financing svolává schůzi majitelů eurových dluhopisů (SG 4,00/2022) vydaných v roce 2017. Schůze se uskuteční 16. prosince v Bratislavě. Důvodem svolání je zmíněná změna ve struktuře zajištění financování skupiny. Schválení držitelů dluhopisů je potřeba k založení zástavy na vnitroskupinové úvěry, zastavení podílů ve společnostech je podle emisních podmínek možné již nyní bez souhlasu držitelů dluhopisů.

Korunová emise SG 5,2/2024 schválení držitelů nepotřebuje

Emisní podmínky korunové emise (SG 5,20/2024) vydané v minulém roce již jsou nastaveny tak, že není potřeba souhlas ani svolání schůze držitelů těchto dluhopisů k zřízení zmíněného schématu. 

Dopad na dluhopisy

Navrhované změny jsou podle našeho názoru pozitivní pro držitele dluhopisů. Doposud byly dluhopisy garantované ručitelským prohlášením mateřské společnosti, po změně tak budou dluhopisy nejen garantované SG, ale zároveň zajištěné konkrétními aktivy, což posiluje postavení věřitelů.

Sazka Group je navzdory dopadům pandemie stále v relativně komfortní pozici z pohledu plnění kovenantů. U korunové emise (SG 5,2/2024), kde se poměr zadluženosti počítá podle skutečných ekonomických podílů (pro-rata), byla tato hodnota ke konci září na úrovni 3,4x (kovenant max. 4,7x) a u eurové emise (SG 4,00/2022), kde je výpočet na upravené konsolidované bázi, byl poměr zadluženosti na úrovni 2,75x (kovenant max. 4x).

Nedávno oznámená strategická spolupráce s významnou mezinárodní investiční skupinou Apollo také posiluje naši důvěru v dlouhodobou stabilitu SG.

 

sazka-group-201204-cz.pdf

Zpět na přehled zpráv