Index českých podnikových dluhopisů
obchodovaných v České republice
Jak se index počítá?Dluhopisy v indexu

Index sestavili analytici J&T Banky, Index sleduje emise veřejně obchodované na BCPP s objemem nad 200 milionů korun.

Rohlik.cz: Největší český online prodejce potravin dostal nouzovým stavem nový impulz

Rohlik.cz: Největší český online prodejce potravin dostal nouzovým stavem nový impulz

Shrnutí

Rohlik.cz je největší český prodejce potravin přes internet. Od r. 2014, kdy byla společnost založena, se vypracovala na jedničku na trhu před Tescem a Košíkem. Oproti konkurenci se vyznačuje krátkým časem dodání objednávky, zpravidla do 120 minut. Pandemie nemoci Covid-19 a nouzový stav vyhlášený v březnu 2020 výrazně ovlivnily chování spotřebitelů. Rohlíku jednak krátkodobě prudce vzrostly objednávky, ale zkušenost z jara 2020 může mít i dlouhodobé pozitivní dopady na segment rozvozu potravin. Spotřebitelé, kteří za normální situace nepoužívali rozvážkové služby, se je totiž za mimořádných okolností naučili využívat.

Společnost Rohlik.cz Finance loni vydala dluhopisy splatné v r. 2023 v objemu 777 mil. Kč a s pevnou úrokovou sazbou 6,6 % p.a. Tuto emisi dvakrát navyšovala až na současné schválené maximum emise 1165,5 mil. Kč. Na dluhopis se vztahuje mimo jiné finanční kovenant loan-to-value společnosti Velká pecka, která provozuje portál Rohlik.cz.

V tomto dokumentu ukazujeme dopad nouzového stavu na online prodej potravin, poskytujeme projekci hospodaření společnosti a také výhled na plnění kovenantů k dluhopisům. Kromě základního scénáře ukazujeme také plnění kovenantů v případě zpomalení tempa růstu nebo zhoršení marže, kdy by společnost vytvářela menší cash flow. Společnost by podle nás splnila kovenanty v základním i slabším scénáři. Celkově se domníváme, že společnost bude schopna s rezervou platit úroky z dluhopisů 6,6/2023 a že hospodaření vytvoří předpoklady pro jejich úspěšné  refinancování v době splatnosti.

 

rohlik-13-08-2020-cz.pdf

Zpět na přehled zpráv